Pyszny i zdrowy tort marchewkowy, oblanym słodkim kremem śmietankowym. Deser idealny na każdą okazję.
Danie: Podwieczorek
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Piekarnik nastawiamy na 180°C. Przygotowujemy tortownice. Wykładamy ją papierem do pieczenia.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W wysokiej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo pozostałe składniki zaczynając od oleju. Startą marchew dodajemy na samym końcu i mieszamy ciasto łyżką. Przekładamy do tortownicy.
Pieczemy 45 minut.
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody. Ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną śmietankę Łaciatą z dodatkiem cukru pudru. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Ostudzone ciasto ozdabiamy polewą śmietankową. Możemy także udekorować kleksami kremu czekoladowego.
Dodaj komentarz
2 opublikowane komentarze
Jarek Ka
Opublikowany: 2017-11-29 17:17:00
Super przepis
OdpowiedzNiezapominajka
Opublikowany: 2018-01-21 09:35:00
Wygląda bardzo smacznie, poproszę jeden kawałeczek do kawy:)
Odpowiedz