Danie: Deser
Osób: 1
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Piekarnik rozgrzać do 180'C, przygotować tortownicę o średnicy 18cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Mąkę, połączyć w misce z proszkiem do pieczenia, kakao oraz szczyptą soli. Białka jaj oddzielić od żółtek. Miękkie masło zmiksować z połową cukru oraz cukrem wanilinowym, stopniowo dodawać żółtka. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Masę maślaną połączyć z ubitymi białkami, dodać partiami suche składniki połączyć i przełożyć do formy. Piec ok 30min. ostudzić i przekroić na 3 blaty.
Masło Ekstra Łaciate utrzeć z cukrem pudrem na puch. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z ekstraktem z wanilii i ostudzić. Wmieszać do masy maślanej.
Śmietankę Łaciatą doprowadzić do wrzenia. Czekoladę połamać i umieścić w metalowej misce, wlać śmietankę i odstawić na 1 minute. Dodać masło, połączyć i odstawić do ostygnięcia.
Każdy blat przełożyć kremem. Wierzch i boki posmarować polewą. Wstawić do lodówki na minimum 2 godz. Przed podaniem udekorować np. pokruszonymi piernikami i starta czekoladą.
Do ciasta w trakcie robienia, można dodać przyprawe do piernika, wtedy uzyskamy tort o smaku piernika.
Dodaj komentarz