Muffiny z kremem śmietankowym i malinami

Pyszne muffiny z dodatkiem kremu śmietankowego i malin to idealny deser na lato.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 200 g cukru
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 80 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki mleka

Krem śmietankowy:

  • 200 ml Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 150 g świeżych malin

Przygotowanie

Krok 1

Włączamy piekarnik i ustawiamy na temperaturę 170ºC.



Krok 2

Mąkę przesiewamy do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy sól, resztę cukru, roztrzepane widelcem jajka, wanilię, olej i mleko. Wrzucamy kawałki posiekanej czekolady. Łączymy wszystkie składniki. Całość niedbale mieszamy.



Krok 3

W misce ubijamy śmietankę Łaciatą z cukrem pudrem na sztywny krem. Schładzamy w lodówce.



Krok 4

Formę do muffinów wykładamy papilotkami. Nakładamy po 3 łyżki ciasta do każdej foremki (do 2/3 jej wysokości).



Krok 5

Pieczemy 25 minut. Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietanką Łaciatą oraz malinami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.