Tort śmietanowo - malinowy z frużeliną wiśniową

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 9 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietanowa

  • 1,5 litra śmietanki 36% Łaciata
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy lub miąższ z laski wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny lub 4 śmietan-fixy

Dodatki

  • Frużelina wiśniowa
  • 300 g świeżych malin

Przygotowanie

Przygotowanie biszkoptu

Jajka oddzielamy. Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier. Gdy masa stanie się szklista dodajemy po jednym żółtku. Następnie już bez pomocy miksera dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przelewamy na tortownicę wysmarowaną masłem i pieczemy około 40 minut w temp. 175st. Gdy wystygnie dzielimy biszkopt na 3 części. Dolną i środkową część smarujemy frużeliną wiśniową. Na każdy placek nakładamy śmietankę i posypujemy malinami. Na koniec cały tort otaczamy śmietanką i dekorujemy wedle uznania.



Śmietana

Śmietanki muszą być bardzo mocno schłodzone. Ubijamy je na sztywno dodając cukier. Następnie żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody a gdy wystygnie dolewamy ją do śmietanki, mieszamy i możemy przygotować swój tort :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.