Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Jajka oddzielamy. Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier. Gdy masa stanie się szklista dodajemy po jednym żółtku. Następnie już bez pomocy miksera dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przelewamy na tortownicę wysmarowaną masłem i pieczemy około 40 minut w temp. 175st. Gdy wystygnie dzielimy biszkopt na 3 części. Dolną i środkową część smarujemy frużeliną wiśniową. Na każdy placek nakładamy śmietankę i posypujemy malinami. Na koniec cały tort otaczamy śmietanką i dekorujemy wedle uznania.
Śmietanki muszą być bardzo mocno schłodzone. Ubijamy je na sztywno dodając cukier. Następnie żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody a gdy wystygnie dolewamy ją do śmietanki, mieszamy i możemy przygotować swój tort :)
Dodaj komentarz