Pyszna, grillowana łopatka wieprzowa. Długo marynowana i cały czas podlewana marynatą podczas grillowania. Wymaga trochę zachodu, jednak efekt to wynagradza.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten, Soja
Na oleju szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy drobno pokrojony czosnek. Pomidory obieramy ze skórek, kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę. Razem dusimy wszystko ok. 5 minut.
Po tym czasie na patelnię dodajemy pozostałe składniki sosu i wszystko gotujemy kolejne 10 minut. Następnie blendujemy i studzimy.
Łopatkę wieprzową myjemy, dokładnie osuszamy, po czym kroimy na plastry i nacieramy sosem. Odstawiamy na noc do lodówki.
Łopatkę grillujemy na rozgrzanym ruszcie, cały czas polewając ją sosem.
Dodaj komentarz