Łopatka wieprzowa w aromatycznej marynacie

Pyszna, grillowana łopatka wieprzowa. Długo marynowana i cały czas podlewana marynatą podczas grillowania. Wymaga trochę zachodu, jednak efekt to wynagradza.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej

Sos

  • 0,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Na oleju szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy drobno pokrojony czosnek. Pomidory obieramy ze skórek, kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę. Razem dusimy wszystko ok. 5 minut.



Krok 2

Po tym czasie na patelnię dodajemy pozostałe składniki sosu i wszystko gotujemy kolejne 10 minut. Następnie blendujemy i studzimy.



Krok 3

Łopatkę wieprzową myjemy, dokładnie osuszamy, po czym kroimy na plastry i nacieramy sosem. Odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 4

Łopatkę grillujemy na rozgrzanym ruszcie, cały czas polewając ją sosem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.