Tort wuzetka

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto (na tortownicę o średnicy 18 - 20 cm)

  • 6 średnich jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 8 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 8 łyżek mleka Łaciate
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki gorzkiego kakao

Krem śmietankowy:

  • 750 ml schłodzonej śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 fix do bitej śmietany

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej + kilka kostek do dekoracji
  • 25 g masła Łaciate
  • 3 łyżki mleka Łaciate
  • dodatkowo: 150 g powideł śliwkowych

Do nasączenia ciasta:

  • 1 szklanka czarnej herbaty
  • 3 łyżki rumu lub whisky

Przygotowanie

Krok 1

Oddziel białka od żółtek, białka przełóż do metalowej lub szklanej miski, dodaj szczyptę soli i ubij białka na najwyższych obrotach miksera przez 3 minuty. Następnie dodaj 1/3 cukru, zmiksuj przez minutę na wysokich obrotach i analogicznie dodaj kolejne porcje cukru. Gdy cukier się rozpuści w białkach dodawaj po jednym żółtku, za każdym razem miksując do połączenia składników.



Krok 2

Do ubitych jajek dodaj mleko i olej, zmiksuj krótko tylko do połączenia składników.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawaj do ubitych jajek, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką. Nie używaj już miksera, ponieważ piana za mocno opadnie.



Krok 3

Przełóż ciasto do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu). Ciasto piecz do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia w formie.



Krok 4

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i fixem.
Wystudzone ciasto przekrój na 4 blaty. Wymieszaj herbatę z rumem i nasącz płynem każdy blat ciasta.



Krok 5

Pierwszy blat posmaruj cienko powidłami i nałóż pierwszą warstwę śmietany (odłóż kilka łyżek śmietany na boki tortu).
Przykryj drugim blatem, posmaruj powidłami i nałóż kolejną porcję śmietany, przykryj trzecim blatem. Nałóż ponownie porcję śmietany a na nią ostatni blat ciasta. Lekko dociśnij i wyrównaj. Boki tortu posmaruj odłożoną wcześniej śmietaną.



Krok 6

W garnuszku podgrzej mleko z masłem, dodaj czekoladę, wymieszaj do połączenia składników. Przestudzoną polewą oblej tort, wierzch udekoruj drobno pokrojonymi kawałkami czekolady. Gotowy tort wstaw minimum na godzinę do lodówki.
Podawaj schłodzony, smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.