Oddziel białka od żółtek, białka przełóż do metalowej lub szklanej miski, dodaj szczyptę soli i ubij białka na najwyższych obrotach miksera przez 3 minuty. Następnie dodaj 1/3 cukru, zmiksuj przez minutę na wysokich obrotach i analogicznie dodaj kolejne porcje cukru. Gdy cukier się rozpuści w białkach dodawaj po jednym żółtku, za każdym razem miksując do połączenia składników.
Do ubitych jajek dodaj mleko i olej, zmiksuj krótko tylko do połączenia składników.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawaj do ubitych jajek, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką. Nie używaj już miksera, ponieważ piana za mocno opadnie.
Przełóż ciasto do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu). Ciasto piecz do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia w formie.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i fixem.
Wystudzone ciasto przekrój na 4 blaty. Wymieszaj herbatę z rumem i nasącz płynem każdy blat ciasta.
Pierwszy blat posmaruj cienko powidłami i nałóż pierwszą warstwę śmietany (odłóż kilka łyżek śmietany na boki tortu).
Przykryj drugim blatem, posmaruj powidłami i nałóż kolejną porcję śmietany, przykryj trzecim blatem. Nałóż ponownie porcję śmietany a na nią ostatni blat ciasta. Lekko dociśnij i wyrównaj. Boki tortu posmaruj odłożoną wcześniej śmietaną.
W garnuszku podgrzej mleko z masłem, dodaj czekoladę, wymieszaj do połączenia składników. Przestudzoną polewą oblej tort, wierzch udekoruj drobno pokrojonymi kawałkami czekolady. Gotowy tort wstaw minimum na godzinę do lodówki.
Podawaj schłodzony, smacznego!
Dodaj komentarz