Deser Matcha z borówkami

5.00
Oceń przepis:
Czas

Do 30 min

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego

Składniki

Składniki:

− 500 ml szklanki Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)

− 200 g białej czekolady

− 4 płaskie łyżeczki herbaty Matcha

− 250 g borówek

Przygotowanie

Krok 1

  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy już całkowicie się rozpuści, dodajemy do niej herbatę Matcha, mieszamy tak, aby nie powstały grudki.  

Krok 2

  • W osobnej misce ubijamy śmietankę Łaciatą na sztywno. Ubitą śmietankę Łaciatą łączymy z powstałą masą czekoladowo-herbacianą.  

Krok 3

  • Mus przelewamy do foremek razem z borówkami, aby znalazły się wewnątrz naczynia.    

Krok 4

  • Foremki ustawiamy w lodówce na 1-2 godziny, przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami.  

Wskazówki

  • Aby śmietanka lepiej się ubiła, powinna być dobrze schłodzona.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0