Tost francuski z serem i szynką oraz jajkiem sadzonym

Tost francuski to oryginalne i pyszne śniadanie. Bardzo sycące ale także szybkie w przygotowaniu.

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżek śmietanki Łaciatej 12%
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1,5 łyżki masła Łaciate
  • 2 plastry szynki
  • 4 plastry sera żółtego
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie

Krok 1

Jedno jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu. Dodajemy śmietankę Łaciatą, pieprz, sól oraz paprykę i mieszamy.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Kromki chleba tostowego wkładamy do masy jajecznej tak, aby obydwie strony były „mokre” od jajka. Moczymy dosłownie 1-2 sekund. Tak, aby tylko pokryć masą jajeczną chleb.



Krok 3

Na rozgrzane masło układamy kromki chleba tostowego. Smażymy z jednej strony na mniejszym ogniu przez około 3 minuty, aby się zrumieniła. Następnie przekładamy na drugą stronę. Układamy na jednej kromce dwa plastry sera, na to dwa plastry szynki i znów kładziemy dwa plastry sera. Następnie przykrywamy drugą kromką stroną, którą smażyliśmy jako pierwszą. Całość smażymy przez około 5 minut. Tak, aby ser się rozpuścił.



Krok 4 

Na patelni rozgrzewamy masło 0,5 łyżki masła. Wbijamy jajko. Dodajemy odrobinę soli i smażymy tak długo jak lubimy, w zależności od stopnia ścięcia jajka. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.



Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.