Jedno jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu. Dodajemy śmietankę Łaciatą, pieprz, sól oraz paprykę i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Kromki chleba tostowego wkładamy do masy jajecznej tak, aby obydwie strony były „mokre” od jajka. Moczymy dosłownie 1-2 sekund. Tak, aby tylko pokryć masą jajeczną chleb.
Na rozgrzane masło układamy kromki chleba tostowego. Smażymy z jednej strony na mniejszym ogniu przez około 3 minuty, aby się zrumieniła. Następnie przekładamy na drugą stronę. Układamy na jednej kromce dwa plastry sera, na to dwa plastry szynki i znów kładziemy dwa plastry sera. Następnie przykrywamy drugą kromką stroną, którą smażyliśmy jako pierwszą. Całość smażymy przez około 5 minut. Tak, aby ser się rozpuścił.
Na patelni rozgrzewamy masło 0,5 łyżki masła. Wbijamy jajko. Dodajemy odrobinę soli i smażymy tak długo jak lubimy, w zależności od stopnia ścięcia jajka. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj komentarz