Takie pyszne danie nadaje się na świąteczne, rodzinne przyjęcie. To przepis, który przekazuje się w tajemnicy z pokolenia na pokolenie.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Seler
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Oczyszczoną i umytą gęś porcjujemy. Następnie nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny oraz miodem i na chwilę odstawiamy.
Na rozgrzanej patelni obsmażamy wszystkie porcje gęsi i przekładamy do brytfanny.
Powidła mieszamy z gorącym bulionem i wlewamy do mięsa. Obrany seler ścieramy na dużych oczkach i obkładamy nim mięso. Brytfannę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut.
Od czasu do czasu polewamy mięso sosem, a pod koniec pieczenia dodajemy śmietankę Łaciatą i mieszamy.
Jako dodatek do gęsi polecamy kluski ziemniaczane.
Dodaj komentarz