Gęś w sosie śliwkowo-selerowym

Takie pyszne danie nadaje się na świąteczne, rodzinne przyjęcie. To przepis, który przekazuje się w tajemnicy z pokolenia na pokolenie.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Seler

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Seler


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ● 1 gęś,
  • ● 2 łyżki miodu,
  • ● 1 duży seler,
  • ● 1/2 słoika powideł śliwkowych,
  • ● 1/2 szklanki naturalnego bulionu warzywnego,
  • ● sok z 1/2 cytryny,
  • ● 1/2 szklanki śmietanki Łaciatej 30 %,
  • ● 150 g tłuszczu do smażenia,
  • ● 1 łyżeczka soli,
  • ● 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Oczyszczoną i umytą gęś porcjujemy. Następnie nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny oraz miodem i na chwilę odstawiamy.



Krok 2

Na rozgrzanej patelni obsmażamy wszystkie porcje gęsi i przekładamy do brytfanny.



Krok 3

Powidła mieszamy z gorącym bulionem i wlewamy do mięsa. Obrany seler ścieramy na dużych oczkach i obkładamy nim mięso. Brytfannę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut.



Krok 4

Od czasu do czasu polewamy mięso sosem, a pod koniec pieczenia dodajemy śmietankę Łaciatą i mieszamy.



Wskazówki

Jako dodatek do gęsi polecamy kluski ziemniaczane.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.