Śniadanie stworzone dla miłośników kurek. Aromatycznie, kolorowo i wykwintnie. Jeśli lubisz kurki, musisz tego spróbować.
Danie: Śniadanie
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze
Kromki opiekamy w tosterze. Cebulę drobno siekamy. Kurki płuczemy wodą i osuszamy.
W garnku podgrzewamy wodę z octem.
Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę i kurki. Smażymy przez około 3-4 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane kurki układamy na nasze kromki chleba.
Kiedy woda w garnku zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień. Jajka wbijamy do małych miseczek, aby żółtko się nie rozlało. Wodę w garnku mieszamy widelcem tworząc wir. Delikatnie wlewamy jajko w sam środek wiru i gotujemy każde z nich oddzielnie przez 3 minuty. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy na każdej z kromek chleba na kurkach. Oprószamy pietruszką i pieprzem.
Dodaj komentarz