Tost z jajkiem w koszulce z kurkami

Śniadanie stworzone dla miłośników kurek. Aromatycznie, kolorowo i wykwintnie. Jeśli lubisz kurki, musisz tego spróbować.

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 4 kromki chleba
  • - 4 jajka
  • - 1 cebula szalotka
  • - 2 garście świeżych kurek (ilość zależy od upodobań)
  • - 2 łyżki natki pietruszki
  • - 1 ½ łyżki masła Łaciate
  • - 1 łyżka octu
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - ¼ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Kromki opiekamy w tosterze. Cebulę drobno siekamy. Kurki płuczemy wodą i osuszamy.



Krok 2

W garnku podgrzewamy wodę z octem.



Krok 3

Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę i kurki. Smażymy przez około 3-4 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane kurki układamy na nasze kromki chleba.



Krok 4 

Kiedy woda w garnku zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień. Jajka wbijamy do małych miseczek, aby żółtko się nie rozlało. Wodę w garnku mieszamy widelcem tworząc wir. Delikatnie wlewamy jajko w sam środek wiru i gotujemy każde z nich oddzielnie przez 3 minuty. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy na każdej z kromek chleba na kurkach. Oprószamy pietruszką i pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.