Tradycyjna szakszuka

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta papryczki chili w płatkach
  • sól
  • pieprz
  • 1 pęczek pietruszki natki
  • 1 łyżka masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni roztop masło, dodaj czosnek i płatki chili. Podsmaż przez minutę na małym ogniu.



Krok 2

Dodaj pomidory w puszce. Duś je do momentu odparowania wody z sosu. Dopraw przyprawami.



Krok 3

Zrób miejsce na jajka, przesuwając delikatnie kawałki pomidorów. Następnie wbij jajka, dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość trzymaj na małym ogniu pod pokrywką.



Krok 4

Gdy jajka się zetną, całą potrawę posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!



Wskazówki

Danie możesz podawać z grzankami przygotowanymi na drugiej patelni lub z świeżym pieczywem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.