Leczo to jednogarnkowa potrawa przygotowywana przede wszystkim z papryki, cebuli oraz pomidorów. Ma korzenie w kuchni węgierskiej, a obecnie różne rodzaje leczo albo podobnych mu dań znane są w wielu obszarach świata. Spróbuj naszych pozostałych przepisów na to pyszne i zdrowe danie: leczo z szynką po cygańsku, leczo z dynią i ziemniakami, leczo z papryką i kalarepką czy leczo z fasolką szparagową. Smacznego!
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Bakłażana pokrój w kostkę, przełóż do miski i wymieszaj z odrobiną soli. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie przepłucz bakłażana na sitku i osusz ręcznikiem kuchennym. Papryki pokrój w kostkę, usuwając wcześniej gniazda nasienne. Cukinię przekrój na pół, za pomocą łyżki wydrąż i usuń nasiona, resztę pokrój w kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórkę i pokrój na ćwiartki.
Na głębokiej patelni lub w szerokim garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, przełóż cebulę pokrojoną w piórka i podsmaż, aż się zeszkli. Dodaj kawałki cukinii, bakłażana oraz papryki. Zamieszaj, przykryj pokrywką i duś przez 10 minut.
Następnie dodaj pokrojone pomidory, przeciśnięty przez praskę (lub bardzo drobno pokrojony czosnek), koncentrat pomidorowy, przyprawę curry oraz mieloną słodką paprykę. Zamieszaj, przykryj pokrywką i duś przez około 15 - 20 minut lub do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Leczo jest najsmaczniejsze na drugi dzień, gdy składniki się przegryzą.
Dodaj komentarz