Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Królika kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem,rozmarynem i nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i obsmażamy oprószone mąką kawałki mięsa ze wszystkich stron. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy jeszcze chwilę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy 200 ml wody, przykrywamy i pieczemy 80 minut w temp 185 stopni.
15 min przed końcem pieczenia odkrywamy aby królik się lekko zarumienił. Mięso królika wyciągamy a sos przelewamy do garnka. Gotujemy, wlewamy śmietankę i gotujemy 3 minuty.
Sos nakładamy na talerz, na nim układamy kawałki mięsa, posypujemy posiekaną natką i podajemy gorące. Często przyrządzam go na świąteczny stół lub na niedzielny obiad.
Dodaj komentarz