Królik w sosie śmietanowym z rozmarynem

Autor:

Marzena

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • tuszka królika
  • łyżka oliwy
  • 100 ml śmietanki 30% Łaciata
  • cebula
  • natka pietruszki
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie

Krok 1

Królika kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem,rozmarynem i nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę.



Krok 2

W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i obsmażamy oprószone mąką kawałki mięsa ze wszystkich stron. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy jeszcze chwilę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy 200 ml wody, przykrywamy i pieczemy 80 minut w temp 185 stopni.



Krok 3

15 min przed końcem pieczenia odkrywamy aby królik się lekko zarumienił. Mięso królika wyciągamy a sos przelewamy do garnka. Gotujemy, wlewamy śmietankę i gotujemy 3 minuty.



Krok 4

Sos nakładamy na talerz, na nim układamy kawałki mięsa, posypujemy posiekaną natką i podajemy gorące. Często przyrządzam go na świąteczny stół lub na niedzielny obiad.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.