Pasta do faszerowania wielkanocnych jajek, z dodatkiem wątróbki

Wielkanoc kojarzy nam się z jajkami. W tej wersji są one faszerowane pastą z dodatkiem wątróbki.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 6-8 jajka żółtka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 10-15 dag upieczonej wątróbki
  • ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 12%
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ pęczka koperku

Przygotowanie

Krok 1

Ugotowane na twardo jajka obieramy, przekrawamy na pół i wyjmujemy ostrożnie żółtka przy pomocy łyżeczki. Po usunięciu żółtek powinny nam zostać łódeczki z białka, które odkładamy na razie na bok.



Krok 2

Żółtka i rozdrobnioną wątróbkę blendujemy na gładką masę, dodając do miksowania tyle śmietanki Łaciatej, by uzyskać kremową, gładką pastę. Doprawiamy ją solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem do smaku.



Krok 3

Pastą wypełniamy polówki białek i podajemy udekorowany posiekanym koperkiem.



Wskazówki

Pamiętajmy, że czosnek „po przegryzieniu” staje się bardziej ostry, dodawajmy go ostrożnie, mniejszymi partiami. Jeśli obawiamy się zapachu z ust, po zjedzeniu potrawy, możemy użyć do przygotowania dania pieczonego w skórce czosnku.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.