Truskawkowe mini naleśniki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 300 ml mleka UHT Łaciate o smaku truskawkowym
  • 2 średniej wielkości jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 opakowanie (12 g) cukru waniliowego
  • 50 ml roztopionego masła Mazurski Smak
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 1 - 2 łyżki oleju do smażenia
  • świeże truskawki lub inne ulubione owoce

Przygotowanie

Przygotowanie:

Jajka wbij do miski, dodaj cukier i zmiksuj mikserem przez ok 3 minuty na najwyższych obrotach. Jajka powinny podwoić swoją objętość i zrobić się puszyste. Do ubitych jajek dodaj przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Zamieszaj.
Następnie dodaj mleko o smaku truskawkowym oraz rozpuszczone i wystudzone masło. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto odstaw na 10 minut.

Na rozgrzaną patelnię (jeśli jest teflonowa nie potrzeba dodawać oleju przed smażeniem) nałóż za pomocą łyżeczki po kilka naleśników, tak aby się ze sobą nie stykały. Smaż na małym ogniu przez kilka minut z każdej strony.
Podawaj z truskawkami - za pomocą ostrego noża wytnij szypułki i nadaj im kształt serduszek. Truskawki nadziej na wykałaczki i wbij w porcje naleśników. Przed podaniem możesz polać je rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!



Wskazówki

Jajka lepiej się ubiją, jeśli będą w temperaturze pokojowej. Aby się ogrzały, wystarczy 2 godziny wcześniej wyjąć je z lodówki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.