Sezon na szparagi w pełni, więc warto z niego korzystać. Zielone szparagi są idealnym dodatkiem do ryb, dlatego ich połączenie z łososiem i sosem beszamelowym jest strzałem w dziesiątkę. Przygotowanie beszamelu nie jest tak trudne, jakby się mogło wydawać - kluczem jest dobrze ogrzane mleko. To pyszne danie z pewnością zachwyci bliskich.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Piekarnik nagrzać do 180⁰C.
Koperek posiekać. Dzwonki z łososia umyć i osuszyć, a następnie posolić, posypać pieprzem cytrynowym i natrzeć posiekanym koperkiem. Odstawić na czas przygotowywania beszamelu.
Szparagi umyć i osuszyć, odłamać zdrewniałe końce. Skropić oliwą i posolić.
Podgrzać mleko tak, aby było ciepłe (ale nie wrzące). Cytrynę sparzyć i wyszorować, a następnie zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać do powstania gładkiej masy. Następnie stopniowo wlewać mleko i, mieszając energicznie trzepaczką, nie dopuścić do powstania grudek. Gdy otrzymamy gładki sos, dodać skórkę i sok z cytryny, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Gotować jeszcze 2-3 minuty do zgęstnienia.
W naczyniach żaroodpornych ułożyć szparagi, następnie łososia. Zalać beszamelem.
Piec około 30 minut, kontrolując stopień wypieczenia ryby.
Dodaj komentarz