Turecka zupa-krem z kukurydzy

Autor:

Ania321

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.44/5

Oceń przepis

Ocena

4.44/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 3 szkl. wrzątku
  • 1 ziemniak duży
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól ziołowa
  • Sól

Dodatkowo:

  • Groszek ptysiowy

Przygotowanie

Krok 1

Pokroić cebulę w kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę oraz masło i smażyć, aż się zeszkli. Wsypać mąkę, wymieszać i smażyć przez chwilę.



Krok 2

Przełożyć zawartość patelni do garnka. Dodać kukurydzę odsączoną z zalewy.



Krok 3

Ziemniaka obrać, pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Wlać wrzątek i gotować pod przykryciem przez około 25 minut.



Krok 4

Dodać przyprawy i gotować jeszcze przez chwilę.



Krok 5

Zmiksować zupę na gładki krem za pomocą blendera.



Wskazówki

Podawać z groszkiem ptysiowym.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.