ucierane ciasto dyniowe z gruszkami

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

  • kawałek dyni tak by po zblenderowaniu było około 3\4 szklanki purre
  • 2 gruszki
  • 5-6 sztuk orzechów włoskich
  • 220 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła ŁACIATE
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietanki ŁACIATA
  • oraz:
  • cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Dynie obrać ze skóry, usunąc pestki i zblendować na gładka masę. Gruszki obrać ze skórek, pokroić na kawałki.



Krok 2

Orzechy obrazać z łupin, lekko pokruszyć .np w rękach. Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, jajka śmietankę i puree z dyni, make przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość zmiksowac na gładka masę. Dodąć orzechy, wymieszać.



Krok 3

Wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm. Na cieście poukładać kawałki gruszek lekko je wtapiając w ciasto. Piec przez około 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.