Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia
Dynie obrać ze skóry, usunąc pestki i zblendować na gładka masę. Gruszki obrać ze skórek, pokroić na kawałki.
Orzechy obrazać z łupin, lekko pokruszyć .np w rękach. Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, jajka śmietankę i puree z dyni, make przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość zmiksowac na gładka masę. Dodąć orzechy, wymieszać.
Wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm. Na cieście poukładać kawałki gruszek lekko je wtapiając w ciasto. Piec przez około 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz