Udka marynowane w sosie sojowym

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 0,4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0,4 łyżeczki soli
  • 0,4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek przecisnąć przez praskę, włożyć do miski, dodać oliwę, paprykę, pieprz czarny, sos sojowy, sól i pieprz cayenne, sok z cytryny, wymieszać. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć marynatą, przykryć i odłożyć do lodówki na kilka godzin.





Krok 2

Następnie mięso razem z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, w kilku miejscach folię nakłuć wykałaczką.





Krok 3

Włożyć do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec około 60 minut. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby mięso nabrało rumianego koloru.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.