Sałatka z wędzonym kurczakiem, mango i awokado

Pyszna sałatka o zaskakujących smakach - wędzony kurczak, słodkie mango, maślane awokado i dressing miodowo-musztardowy... Dodatkowo lekko pikantna rukola, a dla przełamania faktury chrupiące orzeszki piniowe. Idealna propozycja na lekki obiad lub kolację, zwłaszcza dla osób dbających o linię.

Danie: Kolacja, Sałatki, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Kolacja, Sałatki, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 g wędzonego kurczaka,
  • - 50 g rukoli,
  • - 1 awokado,
  • - ½ mango,
  • - 2 łyżki orzeszków piniowych

Sos miodowo-musztardowy:

  • - 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • - 2 łyżki soku z cytryny,
  • - 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • - 1 łyżka miodu,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować sos: wszystkie składniki umieścić w słoiku, dobrze zakręcić. Potrząsać do uzyskania gładkiej konsystencji.



Krok 2

Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni, uważając, by ich nie przypalić.



Krok 3

Wędzonego kurczaka pokroić w półplastry.



Krok 4

Mango i awokado obrać i wypestkować. Pokroić w plastry.



Krok 5

Na półmisku lub 2 talerzach położyć rukolę, kurczaka, mango i awokado. Polać dressingiem miodowo-musztardowym i posypać orzeszkami piniowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.