Danie: Sałatki, Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Ze śmietanką
Filety rybne umyj, osusz na ręczniku papierowym, pokrój na 2-3 cm kawałki i włóż do miski.
Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz oliwą.
Zamieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 1h.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
Buraki umyj, osusz, przekrój na pół i każdy kawałek owiń szczelnie w folię aluminiową.
Ułóż w brytfance i piecz przez 1 h. Po tym czasie wyjmij, usuń folię aluminiową i ostudź.
Gdy ostygną obierz ze skórki, pokrój w plasterki a następnie w zapałki.
Przełóż do miseczki, skrop octem balsamicznym, wymieszaj i odstaw
Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w plasterki. Ziemniaki umieść w górnej części parowaru.
Niżej umieść kawałki zamarynowanej ryby.
Gotuj na parze przez 20 min (po tym czasie zarówno ryby jak i ziemniaki powinny być gotowe).
Jogurt połącz ze śmietanką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę lub startym na tarce, oraz posiekanym szczypiorkiem. Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem.
Na talerze rozłóż plasterki ziemniaków i dopraw solą oraz pieprzem.
Następnie ułóż ryby i polej sosem szczypiorkowym. Na wierzch ułóż buraki a wszystko udekoruj świeżym estragonem. Podawaj.
Dodaj komentarz