Sałatka rybna z kremowym sosem ziołowym

Danie: Sałatki, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie: Sałatki, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ok. 1 kg ulubionych filetów rybnych (np. polędwica z dorsza, filet z sandacza, filet z łososia)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska
  • pieprz biały mielony
  • sok z ½ cytryny
  • 600-700 g małych ziemniaków
  • 2-3 średnie buraki czerwone
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 szklanka jogurtu
  • 3-4 łyżki śmietanki Łaciata 12%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka cytryny
  • szczypta cukru do smaku
  • sól
  • pieprz
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • świeży estragon do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Filety rybne umyj, osusz na ręczniku papierowym, pokrój na 2-3 cm kawałki i włóż do miski.
Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz oliwą.
Zamieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 1h.



Krok 2

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
Buraki umyj, osusz, przekrój na pół i każdy kawałek owiń szczelnie w folię aluminiową.
Ułóż w brytfance i piecz przez 1 h. Po tym czasie wyjmij, usuń folię aluminiową i ostudź.
Gdy ostygną obierz ze skórki, pokrój w plasterki a następnie w zapałki.
Przełóż do miseczki, skrop octem balsamicznym, wymieszaj i odstaw



Krok 3

Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w plasterki. Ziemniaki umieść w górnej części parowaru.
Niżej umieść kawałki zamarynowanej ryby.
Gotuj na parze przez 20 min (po tym czasie zarówno ryby jak i ziemniaki powinny być gotowe).



Krok 4

Jogurt połącz ze śmietanką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę lub startym na tarce, oraz posiekanym szczypiorkiem. Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem.
Na talerze rozłóż plasterki ziemniaków i dopraw solą oraz pieprzem.
Następnie ułóż ryby i polej sosem szczypiorkowym. Na wierzch ułóż buraki a wszystko udekoruj świeżym estragonem. Podawaj.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.