udka nadziane papryka i boczkiem

Autor:

mileneczka5

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 4 udka z kurczaka,
  • 8 paseczków marynowanej papryki czerwonej ,
  • 2 plasterki surowego boczku,
  • pół łyżeczki soli ,
  • łyzeczka suszonego oregano,
  • łyzeczka słodkiej papryki ,
  • przyprawa do kurczaka ,
  • czosnek granulowany w młynku troche (pół łyzeczki),
  • pieprzu ,
  • oliwa z oliwek ,
  • lub olej,
  • wykałaczki

Przygotowanie

Krok 1

Udka kurczaka dokładnie umyć, osuszyć paprykę i boczek, pokroić w cienkie paski o długości około 2-3 cm. Następnie należy nożem na zewnętrznej stronie udka wykonać 3 głębokie cięcia. W powstałe dziury należy wkładać na przemian cienkie paseczki boczku i marynowanej papryki. Jeśli mięso bardzo się rozchodzi można je spiąć wykałaczką. Natrzeć udka cienką warstwą oliwy.



Krok 2

Wymieszać wszystkie suche przyprawy: sól, pieprz, paprykę, przyprawę do kurczaka, oregano w misce. Gdy przyprawy się połączą natrzeć nimi dokładnie udka. Wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 50 minut. Piec udka do momentu, aż osiągną złotawą, chrupiącą skórkę. Od czasu do czasu można podlać udka wytapiającym się sosem. Podawać np. z pieczonymi ziemniakami i marynowana papryką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.