Udka kurczaka dokładnie umyć, osuszyć paprykę i boczek, pokroić w cienkie paski o długości około 2-3 cm. Następnie należy nożem na zewnętrznej stronie udka wykonać 3 głębokie cięcia. W powstałe dziury należy wkładać na przemian cienkie paseczki boczku i marynowanej papryki. Jeśli mięso bardzo się rozchodzi można je spiąć wykałaczką. Natrzeć udka cienką warstwą oliwy.
Wymieszać wszystkie suche przyprawy: sól, pieprz, paprykę, przyprawę do kurczaka, oregano w misce. Gdy przyprawy się połączą natrzeć nimi dokładnie udka. Wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 50 minut. Piec udka do momentu, aż osiągną złotawą, chrupiącą skórkę. Od czasu do czasu można podlać udka wytapiającym się sosem. Podawać np. z pieczonymi ziemniakami i marynowana papryką.
Dodaj komentarz