Udka w pieczarkach i białym winie

Aromatyczne, mięciutkie udka z kurczaka skąpane w pysznym pieczarkowym sosie na bazie białego wina to danie wprost idealne na kolację we dwoje. Pyszne i proste w przygotowaniu - zawsze wychodzi.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g pieczarek
  • 2 szklanki białego wina
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę, pieczarki i czosnek obieramy, a następnie kroimy w plasterki.



Krok 2

Udka podsmażamy na złoty kolor na maśle. Po tym czasie dodajemy pieczarki z cebulą oraz czosnkiem i całość dusimy 10 minut.



Krok 3

Dolewamy wino, doprawiamy i dusimy kolejne 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.