Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wystudzone masło i suchy mak, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do dwóch foremek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C.
Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, w drugiej mieszamy mąkę, żółtko i wiórki kokosowe i wlewamy do gotującego się mleka, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Ucieramy masło i dodajemy po łyżce zimnej masy kokosowej.
Wiórki kokosowe do posypania ciasta prażymy na suchej patelni.
Na ciasto makowe wykładamy ¾ masy kokosowej, przekładamy drugim ciastem makowym, rozsmarowujemy pozostałą masę kokosową i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.
Dodaj komentarz
2 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-19 17:27:00
Ślicznie wygląda, czy mogę się poczęstować:)
Odpowiedzbietka
2018-01-23 17:09:00
Dziękuję i proszę się częstować do woli :)
Odpowiedz