Ciasto makowe z masą kokosową

Autor:

bietka

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto makowe:

  • 8 białek
  • Szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • 1 szklanka mąki
  • ¾ szklanki maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kokosowa:

  • 2 szklanki mleka Łaciate
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • ¾ szklanki wiórków kokosowych
  • 1 żółtko
  • 25 dag masła

Dodatkowo:

  • ½ szklanki wiórków kokosowych do posypania ciasta

Przygotowanie

Ciasto makowe

Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wystudzone masło i suchy mak, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do dwóch foremek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C.



Masa kokosowa

Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, w drugiej mieszamy mąkę, żółtko i wiórki kokosowe i wlewamy do gotującego się mleka, chwilę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia.




Ucieramy masło i dodajemy po łyżce zimnej masy kokosowej.



Wiórki kokosowe

Wiórki kokosowe do posypania ciasta prażymy na suchej patelni.



Przekładanie

Na ciasto makowe wykładamy ¾ masy kokosowej, przekładamy drugim ciastem makowym, rozsmarowujemy pozostałą masę kokosową i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.



Dodaj komentarz

2 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-19 17:27:00

Ślicznie wygląda, czy mogę się poczęstować:)

Odpowiedz

bietka

2018-01-23 17:09:00

Dziękuję i proszę się częstować do woli :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.