Oryginalnie przygotowane, aromatyczne udka z kurczaka w gruzińskim stylu to propozycja na wyjątkowy obiad. Wbrew pozorom do ich przygotowania nie potrzebujemy żadnych orientalnych składników - kluczem jest duża ilość świeżych ziół. Dzięki procesowi duszenia, mięso jest miękkie i z łatwością odchodzi od kości.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Bez glutenu
Bez laktozy
Pomidory naciąć z góry i z dołu na krzyż, przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą. Po minucie odlać wodę i obrać pomidory ze skórki. Przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
Udka z kurczaka umyć i osuszyć. Cebule pokroić w piórka.
W głębokiej patelni lub garnku rozpuścić masło. Włożyć udka z kurczaka i obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie dodać pokrojoną cebulę, wymieszać. Smażyć razem, aż cebula zmięknie.
Dodać pokrojone pomidory, chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Nieszczelnie przykryć pokrywką i dusić około 40-50 minut.
Gdy mięso już odchodzi od kości, dodać zioła, sól i pieprz. Gotować jeszcze 5 minut.
Zdjąć z ognia i odstawić jeszcze na 10 minut, aby mięso odpoczęło.
Dodaj komentarz