Chakhokhbili – udka z kurczaka po gruzińsku

Oryginalnie przygotowane, aromatyczne udka z kurczaka w gruzińskim stylu to propozycja na wyjątkowy obiad. Wbrew pozorom do ich przygotowania nie potrzebujemy żadnych orientalnych składników - kluczem jest duża ilość świeżych ziół. Dzięki procesowi duszenia, mięso jest miękkie i z łatwością odchodzi od kości.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg udek z kurczaka,
  • - 6 pomidorów,
  • - 4 ząbki czosnku,
  • - 2 cebule,
  • - 2 łyżki masła Łaciate,
  • - ½ szklanki posiekanych ziół (koperek, natka pietruszki, kolendra, bazylia lub inne),
  • - ½ łyżeczki chili,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Pomidory naciąć z góry i z dołu na krzyż, przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą. Po minucie odlać wodę i obrać pomidory ze skórki. Przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.



Krok 2

Udka z kurczaka umyć i osuszyć. Cebule pokroić w piórka.



Krok 3

W głębokiej patelni lub garnku rozpuścić masło. Włożyć udka z kurczaka i obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie dodać pokrojoną cebulę, wymieszać. Smażyć razem, aż cebula zmięknie.



Krok 4

Dodać pokrojone pomidory, chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Nieszczelnie przykryć pokrywką i dusić około 40-50 minut.



Krok 5

Gdy mięso już odchodzi od kości, dodać zioła, sól i pieprz. Gotować jeszcze 5 minut.



Krok 6

Zdjąć z ognia i odstawić jeszcze na 10 minut, aby mięso odpoczęło.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.