Sos pietruszkowy to idealny, zdrowy i bogaty w witaminę C dodatek do mięsa. Tu podany jest z pysznymi, tradycyjnymi udkami z kurczaka.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
2 łyżki oliwy mieszamy przyprawami i nacieramy tak otrzymaną marynatą mięso. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie obsmażamy całość na złoto na patelni na pozostałej oliwie.
Przygotowujemy sos: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy sól, oliwę i bardzo drobno posiekaną pietruszkę. Całość blendujemy.
Kurczaka podajemy z sosem pietruszkowym.
Sos pietruszkowy można również dla odmiany wymieszać z 1-2 łyżkami śmietanki Łaciatej 18 % - taka propozycja również idealnie pasuje do kurczaka.
Dodaj komentarz