Udka z kurczaka z sosem pietruszkowym

Sos pietruszkowy to idealny, zdrowy i bogaty w witaminę C dodatek do mięsa. Tu podany jest z pysznymi, tradycyjnymi udkami z kurczaka.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki oliwy

Sos:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

Krok 1

2 łyżki oliwy mieszamy przyprawami i nacieramy tak otrzymaną marynatą mięso. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie obsmażamy całość na złoto na patelni na pozostałej oliwie.



Krok 2

Przygotowujemy sos: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy sól, oliwę i bardzo drobno posiekaną pietruszkę. Całość blendujemy.



Krok 3

Kurczaka podajemy z sosem pietruszkowym.



Krok 4

Sos pietruszkowy można również dla odmiany wymieszać z 1-2 łyżkami śmietanki Łaciatej 18 % - taka propozycja również idealnie pasuje do kurczaka.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.