Gnocchi z mozzarellą

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 35 g masła (kopiasta łyżka)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka roztrzepane

Dodatki

  • 2 puszki pomidorków bez skórki w zalewie
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • małe kulki mozzarelli
  • listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.



Krok 2

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 3

Cebulę siekamy. Rozgrzewamy masło na patelni i podsmażamy cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy przez około 10 minut.



Krok 4

Zagotowujemy w garnku wodę na gnocchi. Gotujemy je partiami po około 2-3 minut od momentu wypłynięcia. Następnie gotowe gnocchi dodajemy do sosu pomidorowego. Doprawiamy go pieprzem oraz solą. Dodajemy kulki mozzarelli i razem gotujemy przez 2-3 minuty. Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.



Wskazówki

Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.