Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
Cebulę siekamy. Rozgrzewamy masło na patelni i podsmażamy cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy przez około 10 minut.
Zagotowujemy w garnku wodę na gnocchi. Gotujemy je partiami po około 2-3 minut od momentu wypłynięcia. Następnie gotowe gnocchi dodajemy do sosu pomidorowego. Doprawiamy go pieprzem oraz solą. Dodajemy kulki mozzarelli i razem gotujemy przez 2-3 minuty. Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.
Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.
Dodaj komentarz