Gołąbki z kaszą gryczaną i wieprzowiną są smacznym daniem polecanym dla całej rodziny. Prosta w przygotowaniu, typowo polska potrawa, którą z pewnością warto spróbować.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Mięso umieszczamy w dużej misce. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i po wystudzeniu dodajemy ją do mięsa. Obieramy cebulę, ścieramy na tarce i dodajemy do mięsa z kaszą gryczaną. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i ziołami prowansalskimi.
Ze środka kapusty usuwamy głąb, a kapustę umieszczamy w garnku z wrzącą wodą i gotujemy ją przez ok. 8 minut na małym ogniu.
Kapustę wyciągamy z wrzącej wody, studzimy i rozbieramy z liści. Na każdym liściu układamy farsz i zawijamy gołąbki.
Dno dużego garnka wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty, na których ciasno układamy gołąbki. Gołąbki w garnku przykrywamy i gotujemy przez ok. 45 minut do momentu, gdy kapusta będzie miękka.
Dodaj komentarz