Gołąbki z kaszą gryczaną i wieprzowiną

Gołąbki z kaszą gryczaną i wieprzowiną są smacznym daniem polecanym dla całej rodziny. Prosta w przygotowaniu, typowo polska potrawa, którą z pewnością warto spróbować.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 700 g mielonej wieprzowiny (łopatka)
  • 1 cebula
  • 1 główka białej kapusty
  • 250 g kaszy gryczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umieszczamy w dużej misce. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i po wystudzeniu dodajemy ją do mięsa. Obieramy cebulę, ścieramy na tarce i dodajemy do mięsa z kaszą gryczaną. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i ziołami prowansalskimi.



Krok 2

Ze środka kapusty usuwamy głąb, a kapustę umieszczamy w garnku z wrzącą wodą i gotujemy ją przez ok. 8 minut na małym ogniu.



Krok 3

Kapustę wyciągamy z wrzącej wody, studzimy i rozbieramy z liści. Na każdym liściu układamy farsz i zawijamy gołąbki.



Krok 4

Dno dużego garnka wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty, na których ciasno układamy gołąbki. Gołąbki w garnku przykrywamy i gotujemy przez ok. 45 minut do momentu, gdy kapusta będzie miękka.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.