Tarta z jabłkami i konfiturą z płatków róży

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 1/2 kg jabłek
  • 2 łyżki konfitury z płatków róży
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki posiekanych orzechów laskowych

Kruszonka:

  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 10 dag masła Łaciate
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 żółtko

Przygotowanie

Kruszonka

Do mąki dodać masło, cukier, cukier z wanilią i żółtko. Rozcierać palcami lub siekać do powstania okruchów ciasta.




Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i pozostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej.




Następnie wyjąć z papieru, włożyć do formy na tartę, docisnąć dno i boki, usunąć nadmiar ciasta. Dno tarty nakłuć widelcem, posmarować konfiturą z płatków róży.




Ułożyć obrane i pokrojone jabłka, posypać posiekanymi orzechami i kruszonką. Włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec na złoty kolor.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.