Udko z kurczaka duszone w warzywach

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • Sól do smaku
  • ¼ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • Przyprawa uniwersalna
  • Pieprz
  • Czosnek granulowany

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa obrać pokroić w plasterki, wymieszać z odrobiną soli, pieprzu, łyżką oleju i czosnkiem granulowanym.





Krok 2

Umyte mięso osuszyć, naciąć ostrym nożem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem młotkowanym. Przykryć i odłożyć w chłodne miejsce przynajmniej na 1 godzinę.





Krok 3

Warzywa włożyć do rękawa do pieczenia mięsa, włożyć udko z kurczaka, skropić olejem, zawiązać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika.





Krok 4

Piec około 45-50 minut w temperaturze 200°C. Po 30 minutach rozciąć rękaw, aby mięso ładnie się zrumieniło.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.