Uszka z grzybami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,3 szklanki musu z dyni
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka masła Łaciate

Nadzienie:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 8-10 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Sos sojowy do smaku

Dodatkowo:

  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

Krok 1

Do ciepłej wody dodać masło, wymieszać do rozpuszczenia. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, mus z dyni, połączyć z ciepłą wodą, zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny.





Krok 2

Suszone grzyby dokładnie wypłukać, zamoczyć na 2-3 godziny. Następnie ugotować, wyjąć z wody, drobno posiekać ( wywar z grzybów można wykorzystać do przygotowania zupy). Pieczarki umyć i zetrzeć na grubej tarce. Na patelni z rozgrzanym masłem zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Wsypać pieczarki i posiekane suszone grzyby, smażyć przez kilka minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, ostudzić.





Krok 3

Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, włożyć porcję grzybów





Krok 4

Krążki ciasta złożyć na pół, dokładnie zlepić dociskając widelcem.





Krok 5

Na palcu zawinąć powstałe rożki i razem zlepić. W dużym garnku zagotować wodę, osolić, wlać łyżkę oleju, stopniowo wrzucać uszka, delikatnie zamieszać i gotować 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.