Waniliowe pakieciki z owocami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 4 łyżeczki cukru z ziarenkami wanilii
  • 1 żółtko
  • ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szkl. maślanki
  • 1 szkl. borówek amerykańskich
  • 1 szkl. poziomek
  • Sól
  • Śmietana gęsta Łaciata 36%
  • Cukier

Przygotowanie

Krok 1

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i 2 łyżeczkami cukru z wanilią, zrobić wgłębienie, dodać żółtko i oliwę. Stopniowo połączyć z maślanką i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką, pozostawić na 15-20 minut.



Krok 2

Borówki i poziomki umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem z wanilią.



Krok 3

Następnie ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty. Na każdy kawałek ciasta włożyć porcję owoców i dokładnie zlepić.



Krok 4

Stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać oprószone cukrem z dodatkiem gęstej śmietany.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.