Sos boloński

Jednym z najbardziej popularnych sosów jest sos boloński, którego podstawowym składnikiem są pomidory. Pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Idealny do makaronu.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 30 dag mielonego mięsa
  • 2-3 cebule
  • 4-6 pomidorów lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ puszki zielonego groszku
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki czarnego, świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka świeżego oregano lub bazylii
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Na rozgrzanym oleju podsmażamy mielone mięso przez 2-3 minuty, następnie dodajemy do niego drobno poszatkowaną cebulkę. Gdy się zeszkli dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy wszystkie składniki, na małym ogniu, przez 10-15 minut. Jeśli zależy nam na czasie, możemy do mięsa i zeszklonej cebulki dodać koncentrat pomidorowy i odrobinę wody.



Krok 2

Gdy pomidory rozpadną się, odparują sok a sos stanie się gęsty, dorzucamy do niego połowę puszki zielonego groszku i czekamy, aż sos się zagotuje.



Krok 3

Gotowy, gorący sos doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i świeżą bazylią lub oregano. Przed podaniem posypujemy go parmezanem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.