Waniliowe paluszki z makiem

Autor:

Śnieżynka

Osób: 14

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 14

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 15 dag cukru pudru
  • 20 dag masła Łaciate
  • 1 szkl. kefiru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ½ szkl. maku
  • Aromat waniliowy

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać, dokładnie posiekać z zimnym masłem. Następnie wsypać przesiany cukier puder, dodać żółtka, kefir i aromat, szybko zagnieść ciasto.



Krok 2

Na desce toczyć wałeczki, kroić na 10 cm paluszki. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować białkiem, posypać makiem.



Krok 3

Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i upiec na złoty kolor.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.