Lody z oliwy z oliwek

Autor:

Aneta Gwiner

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 ml oliwy z oliwek (extra virgin)
  • 100 g cukru pudru
  • 400 ml mleka Łaciate
  • Szczypta soli
  • 600 ml śmietanki Łaciatej 30%

Przygotowanie

Krok 1

Mleko podgrzewamy z solą i cukrem pudrem do momentu połączenia się soli i cukru. Ściągamy z ognia i czekamy, aż wystygnie.



Krok 2

Dodajemy oliwę z oliwek i śmietankę. Mieszamy i wkładamy do zamrażalki.



Krok 3

Co pół godziny mieszamy lody, aby po około 5-6 godzinach powstały puszyste lody.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.