Waniliowo-malinowe tartaletki z budyniem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 25 dag mąki tortowej
  • 10-12 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 15 dag masła Łaciate
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany Łaciata 36%
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1,5 budyniu malinowego
  • 3 szkl. mleka Łaciate
  • 1 szkl. malin
  • ½ szkl. borówek

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę i cukier puder, proszek do pieczenia przesiać przez sito, posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtko, aromat waniliowy, zimną gęstą śmietanę i siekając połączyć składniki. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godzinę.



Krok 2

Następnie rozwałkować i wylepić foremki do babeczek. Nakłuć widelcem, ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 12-15 minut.



Krok 3

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, napełnić babeczki, ostudzić, ułożyć owoce, schłodzić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.