Waniliowo-marchewkowe gofry

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 0,5 łyżeczki ziarenek z laski wanilii
  • 150 ml purée z marchewki
  • 1 szkl. mleka Łaciate
  • 1 szkl. wody
  • 0,5 szkl. oleju
  • 45 dag mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek wsypać cukier i wydrążone ziarenka z laski wanilii, zmiksować.





Krok 2

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.





Krok 3

Do zmiksowanych żółtek wlać olej, mleko i wodę. Dodać purée z marchewki, krótko zmiksować.





Krok 4

Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zamieszać.





Krok 5

Do ciasta dodać sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Na rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta i piec na złoty kolor.





Wskazówki

Gofry można podawać z bitą śmietaną, miodem lub konfiturą.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.