Muffiny z rabarbarem

Połączenie kwaśnego i słodkiego smaku. Idealne do popołudniowej kawy.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 220 g kefiru
  • 3 łyżki skórki z cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 300 g rabarbaru

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 175 stopni C.



Krok 2

Rabarbar obieramy i kroimy na 1 cm kawałki. Zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na kilka minut.



Krok 3

Suche składniki przesiewamy do miski. W drugiej misce umieszczamy mokre składniki i mieszamy. Przy pomocy rózgi kuchennej łączymy zawartość obu misek. Dodajemy owoce i mieszamy delikatnie.



Krok 4

Przygotowanym ciastem wypełniamy formy do muffinek.



Krok 5

Pieczemy 25 minut. Przed podaniem posypujemy wierzch cukrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.