Gdy najdzie nieoczekiwana ochota na coś słodkiego, poleca się waniliowy pudding z serka ricotta z rodzynkami. Pyszny i gotowy w niecałe 30 minut. Warto wybrać ricottę dobrej jakości - im bardziej kremowy serek wybierzemy, tym bardziej delikatny deser otrzymamy, a przecież o to nam chodzi.
Danie: Deser
Osób: 2-4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z ricottą, rodzynkami, ekstraktem waniliowym, mąką i cukrem (zostawić 2 łyżki).
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru, a później następną. Ubijać, aż powstanie błyszcząca piana. Delikatnie wmieszać ją w masę serową.
Cztery kokilki wysmarować masłem, a następnie wypełnić masą.
Pudding wstawić do piekarnika i piec około 20 minut.
Dodaj komentarz