Waniliowy pudding z ricotty z rodzynkami

Gdy najdzie nieoczekiwana ochota na coś słodkiego, poleca się waniliowy pudding z serka ricotta z rodzynkami. Pyszny i gotowy w niecałe 30 minut. Warto wybrać ricottę dobrej jakości - im bardziej kremowy serek wybierzemy, tym bardziej delikatny deser otrzymamy, a przecież o to nam chodzi.

Danie: Deser

Osób: 2-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 2-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 250 g ricotty,
  • - 50 g rodzynek,
  • - 40 g drobnego cukru,
  • - 2 jajka,
  • - 1 łyżka mąki,
  • - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • - masło Łaciate do wysmarowania formy

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180°C.



Krok 2

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z ricottą, rodzynkami, ekstraktem waniliowym, mąką i cukrem (zostawić 2 łyżki).



Krok 3

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru, a później następną. Ubijać, aż powstanie błyszcząca piana. Delikatnie wmieszać ją w masę serową.



Krok 4

Cztery kokilki wysmarować masłem, a następnie wypełnić masą.



Krok 5

Pudding wstawić do piekarnika i piec około 20 minut.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.