Waniliowy Sernik Gotowany na Mandarynkowym Cieście Ucieranym

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki na Ciasto Ucierane

  • 200 g masła Łaciate
  • 1 łyżka oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)
  • sok z 2 mandarynek
  • aromat mandarynkowy - 2 krople
  • szczypta soli

Składniki na Masę Serową Gotowaną

  • 800 g serka naturalnego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru (lub mniej)
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 60 g budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)
  • 3-4 łyżeczki żelatyny + woda
  • 300 ml śmietanki 36% Łaciata + 1 łyżka cukru + 1 łyżeczka żelatyny deserowej

Przygotowanie

Wykonanie Mandarynkowego Ciasta Ucieranego

Mąkę, budynie i proszek do pieczenia połączyć, przesiać i odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać olej i sól, zmiksować. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, za każdym razem dobrze łącząc składniki. Dodawać powoli, na zmianę przesiane suche składniki, sok z mandarynek i aromat mandarynkowy. Krótko miksować na najniższych obrotach miksera lub połączyć szpatułką. Dno okrągłej formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wymiarować lekko masłem. Przełożyć masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*. Piec 50-55 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przekroić na pół (spód może być grubszy). Dół ciasta pozostawić w formie z dopiętymi brzegami.





Wykonanie Masy Serowej i Śmietankowego Wykończenia

Budynie rozpuścić w 1/3 szklanki mleka. Odstawić. Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia, zamieszać, odstawić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru na białą, gęstą i puszystą masę. Dodać serki naturalne i ziarenka wanilii - zmiksować. W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę. Następnie dodawać do nich, powoli, pozostały cukier. Miksować, aż kryształki się rozpuszczą, a masa stanie błyszcząca i sztywna. Na głęboką ceramiczną patelnię lub do garnka z nieprzywierającym dnem przełożyć masę serową i delikatnie wmieszać do niej pianę z białek. Mieszając podgrzewać na małym ogniu do zagotowania i zgęstnienia masy. Następnie dodać rozpuszczony budyń i energicznie mieszać nie zdejmując naczynia z ognia. Masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Żelatynę rozpuścić w mikrofali - 5 sekund (nie dopuścić do zagotowania!). Masę serową zdjąć z ognia i natychmiast dodać rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać. Po 5 minutach przelać masę na wystudzony spód w tortownicy. Przykryć drugim płatem ciasta. Lekko docisnąć. Pozostawić do wystudzenia, a następnie schłodzić przez min. 2 godziny. Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Dodać żelatynę deserową i krótko zmiksować. Posmarować wierzch ciasta bitą śmietaną. Można ozdobić przy użyciu noża tworząc ozdobną kratkę. Chłodzić przez min. 3 godz.





Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

bietka

Opublikowany: 2019-01-11 12:31:00

Smakowity serniczek : )

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.