Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Mąkę, budynie i proszek do pieczenia połączyć, przesiać i odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać olej i sól, zmiksować. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, za każdym razem dobrze łącząc składniki. Dodawać powoli, na zmianę przesiane suche składniki, sok z mandarynek i aromat mandarynkowy. Krótko miksować na najniższych obrotach miksera lub połączyć szpatułką. Dno okrągłej formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wymiarować lekko masłem. Przełożyć masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*. Piec 50-55 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przekroić na pół (spód może być grubszy). Dół ciasta pozostawić w formie z dopiętymi brzegami.
Budynie rozpuścić w 1/3 szklanki mleka. Odstawić. Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia, zamieszać, odstawić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru na białą, gęstą i puszystą masę. Dodać serki naturalne i ziarenka wanilii - zmiksować. W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę. Następnie dodawać do nich, powoli, pozostały cukier. Miksować, aż kryształki się rozpuszczą, a masa stanie błyszcząca i sztywna. Na głęboką ceramiczną patelnię lub do garnka z nieprzywierającym dnem przełożyć masę serową i delikatnie wmieszać do niej pianę z białek. Mieszając podgrzewać na małym ogniu do zagotowania i zgęstnienia masy. Następnie dodać rozpuszczony budyń i energicznie mieszać nie zdejmując naczynia z ognia. Masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Żelatynę rozpuścić w mikrofali - 5 sekund (nie dopuścić do zagotowania!). Masę serową zdjąć z ognia i natychmiast dodać rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać. Po 5 minutach przelać masę na wystudzony spód w tortownicy. Przykryć drugim płatem ciasta. Lekko docisnąć. Pozostawić do wystudzenia, a następnie schłodzić przez min. 2 godziny. Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Dodać żelatynę deserową i krótko zmiksować. Posmarować wierzch ciasta bitą śmietaną. Można ozdobić przy użyciu noża tworząc ozdobną kratkę. Chłodzić przez min. 3 godz.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
bietka
Opublikowany: 2019-01-11 12:31:00
Smakowity serniczek : )
Odpowiedz