Tęczowe muffinki

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1.5 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 200ml mleka Łaciate 2%,
  • 1 jajko,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • Barwniki spożywcze ( np. niebieski czerwony żółty),
  • 200ml śmietanki Łaciata 30%,
  • 200g białej czekolady,
  • Barwniki spożywcze do czekolady,
  • Ozdoby cukrowe na muffiny, posypki itp.

Przygotowanie

Krok 1

Do miski włożyć wszystkie składniki ciasta i krótko je miksować do połączenia składników i otrzymania jednolitej masy. Ciasto podzielić na 3 części. Do każdej części dodać odrobinkę barwnika spożywczego i dokładnie wymieszać. Do papilotek nakładać po 1 łyżce każdego koloru ciasta. Piec w 200 stopniach ok. 20 minut.



Krok 2

200ml śmietanki doprowadzić do wrzenia. Wrzucić połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić, aby polewa lekko zgęstniała.



Krok 3

Polewę podzielić na 3 części. Do każdej wsypać odrobinę barwnika spożywczego do czekolady i dokładnie wymieszać.



Krok 4

Wystudzone muffiny smarujemy kolorowymi polewami i natychmiast układamy ozdoby cukrowe, posypki i to, co podpowie nam wyobraźnia.



Krok 5

Muffiny zachwycą każdego. Smacznego :)



Wskazówki

Jeśli nie masz czasu przygotować polewy, możesż użyć np. gotowego lukru kolorowego.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.