Waniliowy sernik z ananasami

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8-10 dag masła Łaciate
  • 2 żółtka
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • opcjonalnie 1 łyżka śmietany Łaciata 30%

Masa serowa:

  • 1 kg białego sera z wiaderka
  • 20 dag serka mascarpone
  • 1 szkl. cukru
  • 8 jajek
  • Ziarenka z ½ laski wanilii
  • 2 budynie śmietankowe
  • 150 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 50 ml oleju
  • 1 puszka ananasa
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę wymieszać z kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, przesiać. Posiekać z masłem, zagnieść ciasto, szczelnie zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 10-12 minut.





Masa serowa:

Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier, zmiksować.






Dodać ser z wiaderka, serek mascarpone, olej, budyń i powtórnie zmiksować.






Z laski wanilii wydrążyć ziarenka, dodać do sera razem ze skórką pomarańczową.






Schłodzoną śmietankę Łaciata ubić na sztywno, połączyć z masą serową, delikatnie wymieszać.






⅓ masy serowej wylać na podpieczone ciasto, ułożyć pokrojone ananasy, zalać pozostałym serem. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec około 1 godziny. Upieczony sernik pozostawić w piekarniku do ostudzenia.





Wskazówki

Sernik pozostawić w piekarniku do ostudzenia.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.