Risotto z jagodami i serem blue

Risotto na słodko i słono. Ciekawe połączenie smaku jagód i sera pleśniowego. Zachęcam aby wypróbować to niecodzienne połączenie.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 50 g jagód
  • 80 g dowolnego sera z niebieską pleśnią
  • 3 szklanki bulionu
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • oliwa

Przygotowanie

Krok 1

Owoce jagody myjemy i osuszamy. Ser kroimy na małe części.



Krok 2

W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wsypujemy ryż. Smażymy całość ½ minuty.



Krok 3

Wlewamy wino, następnie stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut.



Krok 4

Zestawiamy garnek z ognia i dodajemy 3 łyżki Śmietanki Łaciatej. Całość mieszamy.



Krok 5

Gotowe risotto posypujemy owocami oraz serem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.