Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę, aby zmiękły. Po tym czasie odsącz je z płynu (nie wylewaj go) i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łusek i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i zamieszaj. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez około 10 minut, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj pokrojone grzyby, 100 ml wody z grzybów, sos sojowy, tymianek i lubczyk. Zamieszaj i duś na średnim ogniu przez 20 minut. Dolej kolejne 100 ml płynu i duś, aż grzyby zrobią się całkowicie miękkie. Na koniec dodaj masło i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw do wystudzenia. Zimy farsz wymieszaj z kaszą, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj ciasto. Połącz mąkę, jajko, śmietanę, masło, sól, proszek do pieczenia, paprykę, pieprz i gałkę muszkatołową. Zagnieć gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie kleić się do rąk, dodaj więcej mąki. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj więcej śmietany. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Wytnij z niego krążki o średnicy ok. 5 cm. Na środek każdego krążka nałóż porcję nadzienia i zlep pierogi. Pierogi przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W miseczce roztrzep jajko wraz z mlekiem. Powstałą masą posmaruj wierzch każdego pieroga, a następnie posyp je ziarnami czarnuszki.
Wstaw pierogi do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż pierogi uzyskają złocisto brązowy kolor. Podawaj na ciepło z dipem śmietanowym. Smacznego!
Dodaj komentarz