Pieczone pierogi z grzybami i kaszą gryczaną

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany Mazurski Smak 18%
  • 100 g masła Mazurski Smak
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej

Farsz:

  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 duże cebule
  • 200 g ugotowanej białej kaszy gryczanej
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 25 g masła Mazurski Smak
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka Mazurski Smak UHT 2%
  • ziarna czarnuszki
  • dip śmietanowy z karmelizowaną cebulką i cheddarem typu crème fraiche Mlekpol

Przygotowanie

Krok 1

Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę, aby zmiękły. Po tym czasie odsącz je z płynu (nie wylewaj go) i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łusek i pokrój w kostkę.



Krok 2

Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i zamieszaj. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez około 10 minut, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj pokrojone grzyby, 100 ml wody z grzybów, sos sojowy, tymianek i lubczyk. Zamieszaj i duś na średnim ogniu przez 20 minut. Dolej kolejne 100 ml płynu i duś, aż grzyby zrobią się całkowicie miękkie. Na koniec dodaj masło i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw do wystudzenia. Zimy farsz wymieszaj z kaszą, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.



Krok 3

Przygotuj ciasto. Połącz mąkę, jajko, śmietanę, masło, sól, proszek do pieczenia, paprykę, pieprz i gałkę muszkatołową. Zagnieć gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie kleić się do rąk, dodaj więcej mąki. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj więcej śmietany. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.



Krok 4

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Wytnij z niego krążki o średnicy ok. 5 cm. Na środek każdego krążka nałóż porcję nadzienia i zlep pierogi. Pierogi przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W miseczce roztrzep jajko wraz z mlekiem. Powstałą masą posmaruj wierzch każdego pieroga, a następnie posyp je ziarnami czarnuszki.



Krok 5

Wstaw pierogi do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż pierogi uzyskają złocisto brązowy kolor. Podawaj na ciepło z dipem śmietanowym. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.