Apetyczne danie, w którym główną rolę odgrywają soczyste, nadziewane jagnięcym mięsem mielonym i ryżem warzywa. Moc kolorów i smaków na jednym talerzu – jest to idealne danie na spotkania w gronie przyjaciół. Potrawa może stanowić ciekawą przystawkę lub nawet danie główne.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek obieramy, następnie drobno kroimy. Mięso mielimy na maszynce, łączymy z czosnkiem, posiekaną natką pietruszki, cebulą i podsmażamy razem na patelni, aż całość się lekko zarumieni. Doprawiamy solą i pieprzem.
Papryki kroimy wzdłuż i wycinamy gniazda nasienne. Cukinie kroimy wzdłuż i wydrążamy z nich miąższ. Z pomidorów odkrawamy górną część i wydrążamy środek. Miąższ z cukinii i pomidorów mieszamy, siekamy i odsączamy.
Na patelni podsmażamy posiekane środki pomidorów i cukinii, aż lekko zmiękną. Dodajemy szpinak i smażymy, aż widocznie zmniejszy on objętość. Łączymy ryż z mięsem, podsmażonymi warzywami i posiekaną bazylią. Do całości dodajemy 1 jajko i mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Przygotowane wcześniej warzywa nadziewamy jagnięcą mieszanką i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 20 minut pod przykryciem i kolejne 20 minut bez przykrycia, aż warzywa wyraźnie zmiękną i zarumienią się.
Dodaj komentarz