Tortilla serowo-mięsna

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 pszennych tortilli
  • 150 g tartego sera mozzarella Mlekpol
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ kg mielonej wołowiny
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 4 marynowane papryczki jalapeno
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 4 gałązki świeżej kolendry
  • ½ limonki
  • 180 g śmietany Łaciata 18%
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę i czosnek pokrój na drobne kawałki. W garnku rozgrzej olej, usmaż cebulę i czosnek. Dodaj wołowinę i podsmaż. Od razu przypraw kminem rzymskim i suszonym oregano. Dodaj koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i chilli.



Krok 2

Na połowę placka tortilli nałóż tartą mozzarellę, następnie mięso i papryczki jalapeno pokrojone na plasterki. Na koniec również posyp serem mozzarella. Placek złóż na pół. Czynność powtarzaj na każdym placku. Na rozgrzaną patelnię włóż dwie złożone tortille i podsmażaj, aż się zarumienią na złoty kolor z dwóch stron.



Krok 3

Do miski dodaj śmietanę Łaciatą. Z połowy limonki wyciśnij sok i wlej do miski. Świeżą kolendrę posiekaj i także wrzuć do miski. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.



Krok 4

Na talerzu wyłóż tortille i pokrój je na mniejsze kawałki. Sos podaj w osobnej miseczce do moczenia. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.