Schab wieprzowy z suszonymi śliwkami to przysmak niezwykły. Danie można serwować na ważne imprezy okolicznościowe oraz jako niedzielny obiad w gronie rodzinnym.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Schab wieprzowy dokładnie myjemy i suszymy. W jego wnętrzu robimy otwór na wylot przy pomocy ostrego noża. Następnie wewnątrz niego układamy dość ciasno suszone śliwki.
Mięso posypujemy z wierzchu przyprawami. Tak przygotowany schab układamy w brytfannie, gdzie na spód dodajemy masło.
Schab pieczemy przez 1 godzinę. Kroimy w plastry. Podajemy na ciepło. Dekorujemy liśćmi bazylii.
Można podawać z ziemniakami. Smakuje dobrze także na zimno.
Dodaj komentarz