Schab wieprzowy z suszonymi śliwkami

Schab wieprzowy z suszonymi śliwkami to przysmak niezwykły. Danie można serwować na ważne imprezy okolicznościowe oraz jako niedzielny obiad w gronie rodzinnym.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg schabu wieprzowego
  • - 4 łyżki masła
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżka ziół prowansalskich
  • - 1 łyżeczka majeranku
  • - 15 suszonych śliwek
  • - 7 liści bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Schab wieprzowy dokładnie myjemy i suszymy. W jego wnętrzu robimy otwór na wylot przy pomocy ostrego noża. Następnie wewnątrz niego układamy dość ciasno suszone śliwki.



Krok 2

Mięso posypujemy z wierzchu przyprawami. Tak przygotowany schab układamy w brytfannie, gdzie na spód dodajemy masło.



Krok 3

Schab pieczemy przez 1 godzinę. Kroimy w plastry. Podajemy na ciepło. Dekorujemy liśćmi bazylii.



Krok 4

Można podawać z ziemniakami. Smakuje dobrze także na zimno.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.