Zielone kopytka

Pyszny dodatek do dań mięsnych. Alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. Kopytka z dodatkiem szpinaku smakują bardzo oryginalnie.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczka pieprzu
  • ¼ łyżeczka gałki muszkatołowa
  • garść szpinaku
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub zmielić.



Krok 2

Szpinak umyć, posiekać i dusić na maśle z gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Dusimy tak długo, aż większość wody odparuje.



Krok 3

Stolnicę posypać mąką, wyłożyć masę ziemniaczaną, mąkę, jajko, uprażony szpinak. Z wszystkich składników zrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić na małe części, z każdego uformować wałek grubości palca. Uformowany wałki kroić ukośnie na 4 cm kawałki.



Krok 4

W garnku zagotować wodę z solą. Kopytka wkładamy partiami do wrzątku, gotujemy 2-3 min. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z roztopionym masłem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.