10 jajek ugotuj na twardo. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie przesmaż ją na patelni z małą ilością oleju. Pozostaw do ostygnięcia.
Ugotowane jajka obierz, a następnie zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Dopraw czarnuszką, dodaj wystudzoną cebulę i całość wymieszaj.
Ser żółty pokrój na drobne kawałeczki i dodaj do masy. Dodaj dwa surowe żółtka i całą masę dobrze wymieszaj. Białka odłóż do lodówki na później.
Do masy dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj musztardę miodową oraz bułkę tartą i ponownie wymieszaj.
Szczypiorek drobno pokrój i także dodaj do masy. Następnie ubij na sztywną białka jajek z odrobiną soli. Ubite białka dodaj do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszaj łyżką. Masę dopraw kurkumą.
Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piecz w 180°C przez ok. 40 minut.
Upieczony pasztet podawaj na tostach, posmarowanych odrobiną musztardy miodowej oraz z sałatą rzymską i kiełkami. Smacznego!
Dodaj komentarz