Pasztet jajeczny

Danie: Kolacja

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 12 jajek
  • 3 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 5 plastrów sera Królewski z Kolna Mlekpol
  • 150 ml śmietany Łaciata 12%
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 szczypta kurkumy
  • 4 łyżki szczypiorku
  • 1 szczypta czarnuszki
  • tosty
  • sałata rzymska baby
  • kiełki

Przygotowanie

Krok 1

10 jajek ugotuj na twardo. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie przesmaż ją na patelni z małą ilością oleju. Pozostaw do ostygnięcia.



Krok 2

Ugotowane jajka obierz, a następnie zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Dopraw czarnuszką, dodaj wystudzoną cebulę i całość wymieszaj.



Krok 3

Ser żółty pokrój na drobne kawałeczki i dodaj do masy. Dodaj dwa surowe żółtka i całą masę dobrze wymieszaj. Białka odłóż do lodówki na później.



Krok 4

Do masy dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj musztardę miodową oraz bułkę tartą i ponownie wymieszaj.



Krok 5

Szczypiorek drobno pokrój i także dodaj do masy. Następnie ubij na sztywną białka jajek z odrobiną soli. Ubite białka dodaj do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszaj łyżką. Masę dopraw kurkumą.



Krok 6

Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piecz w 180°C przez ok. 40 minut.



Krok 7

Upieczony pasztet podawaj na tostach, posmarowanych odrobiną musztardy miodowej oraz z sałatą rzymską i kiełkami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.