Kakaowa karpatka

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 20 dag mąki tortowej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 6 jajek
  • 1 szklanka wody
  • 15 dag masła Łaciate
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 2 szklanki mleka Łaciate
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 żółtka
  • 0,5 szklanki likieru adwokat
  • 20 dag masła Łaciate
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • Cukier puder

Przygotowanie

Ciasto

Do garnka wlać szklankę wody, dodać masło i zagotować. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao i cały czas mieszając gotować przez 7-8 minut, zdjąć z ognia przestudzić. Następnie miksując dodawać po 1 jajku, pod koniec dodać proszek do pieczenia i utrzeć na gładką masę. Ciasto podzielić na 2 części i rozprowadzić łyżką cienką warstwę na 2 blaszki o wymiarach 25/37 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 150°C i piec jeszcze przez 10 minut.





Krem

1 szklankę mleka zagotować. Resztę mleka wymieszać z mąką, budyniem i żółtkami, mieszając połączyć z gotującym się mlekiem, ugotować budyń, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty masę dodając stopniowo zimny budyń. Pod koniec połączyć z likierem i jeszcze chwilę ucierać.






Przygotowanym kremem posmarować 1 ciasto i przykryć drugim.






Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem.





Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.