Danie: Podwieczorek
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Do garnka wlać szklankę wody, dodać masło i zagotować. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao i cały czas mieszając gotować przez 7-8 minut, zdjąć z ognia przestudzić. Następnie miksując dodawać po 1 jajku, pod koniec dodać proszek do pieczenia i utrzeć na gładką masę. Ciasto podzielić na 2 części i rozprowadzić łyżką cienką warstwę na 2 blaszki o wymiarach 25/37 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 150°C i piec jeszcze przez 10 minut.
1 szklankę mleka zagotować. Resztę mleka wymieszać z mąką, budyniem i żółtkami, mieszając połączyć z gotującym się mlekiem, ugotować budyń, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty masę dodając stopniowo zimny budyń. Pod koniec połączyć z likierem i jeszcze chwilę ucierać.
Przygotowanym kremem posmarować 1 ciasto i przykryć drugim.
Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj komentarz